Nieuws

Justin Fokkert scoort een achtste plaats in Valencia

Justin Fokkert heeft zijn seizoen afgesloten met een achtste plaats in de Serie2 race van de European Talent Cup op het Circuit Ricardo Tormo in Valencia. De 13-jarige coureur reed een nette race, waarbij hij vanaf de vijftiende startplaats goed naar voren kwam. 

Ernst Dubbink Eveno Racing was afgelopen weekend in Valencia voor de laatste ronde van het Spaanse CEV Repsol kampioenschap. Het team had helaas geen vervangende rijder kunnen vinden voor Kas Beekmans, maar was wel aanwezig om Justin Fokkert afkomstig uit Dalfsen technisch te ondersteunen. De 13-jarige coureur kwam in actie in de European Talent Cup. Er was een sterk en zeer groot deelnemersveld naar Valencia gekomen met in totaal 59 rijders. Er werd dan ook getraind in twee groepen, waarvan er in totaal 36 rijders zich konden kwalificeren voor de hoofdwedstrijd. De overige rijders moesten van start in de Serie2 race.

Het raceweekend begon op donderdag. Justin kende een moeizame eerste dag. De jonge coureur kwam niet goed in zijn ritme en was daarnaast zoekende naar de juiste afstelling. Ondanks een schuiver wist Justin tijdens de tweede dag te versnellen en evenaarde hij zijn rondetijden van eerder dit seizoen in Valencia. Tijdens de eerste kwalificatie op zaterdagmorgen was het koud en stond er redelijk wat wind. Vandaar dat de beste tijden dan ook werden gezet in de tweede kwalificatie. Justin zette een zevenentwintigste tijd op de klokken van zijn groep, wat betekende dat hij moest starten in de Serie2 wedstrijd.

Justin mocht zondagmiddag vanaf de vijfde startrij aan de race beginnen. Vanaf deze vijftiende startpositie reed hij een goede race. De jonge coureur kwam in een mooie groep terecht die vocht voor de zevende positie. Bij de tweede doorkomst reed Justin achteraan in de groep, maar vervolgens wist hij zich helemaal op te werken naar voren. Halverwege de race verloor Justin een paar plaatsen, maar hij wist zich daarna weer te herpakken. In de voorlaatste ronde reed Justin aan kop van de grote groep. Uiteindelijk werd hij nog door een rijder gepasseerd, waardoor zijn goede race eindigde op een achtste plaats.

Het raceweekend was tevens het laatste evenement van het seizoen voor Ernst Dubbink Eveno Racing. Achter de schermen wordt ondertussen hard gewerkt aan de plannen voor het seizoen 2020.

Foto credit: Racesport.nl

Justin Fokkert boekt flinke progressie in Albacete

Ernst Dubbink Eveno Racing was afgelopen weekend met Justin Fokkert op het circuit van Albacete tijdens het voorlaatste evenement van de European Talent Cup. De 13-jarige coureur uit Dalfsen boekte flinke vooruitgang ten opzichte van de vorige evenementen en finishte in de ETC Serie 2 race als zesde.

Ernst Dubbink Eveno Racing heeft na het vertrek van Kas Beekmans nog geen vervanger in de sterke European Talent Cup competitie. Wel ondersteund het team het hele jaar al de jonge Justin Fokkert en op dit moment is er ruimte om intensiveren met elkaar samen te werken. Zo reisde Ernst Dubbink Eveno Racing afgelopen weekend met Justin mee naar Albacete voor de voorlaatste ronde van het Spaanse CEV seizoen. Voor Justin is het zijn eerste jaar op de grote circuits. Tijdens praktisch ieder evenement wist hij al vooruitgang te boeken, zo ook afgelopen weekend in Albacete. Het verschil naar de top wist Justin met anderhalve seconde per ronde te verkleinen ten opzichte van het vorige evenement. Justin wist zich dit jaar nog niet te plaatsen bij de snelste zesendertig rijders die zich plaatsen voor de hoofdrace en dat zat er dit weekend ook nog net niet in.

In Albacete mocht de coureur uit Dalfsen als zevende starten in de ETC Serie2 wedstrijd. Justin had een uitstekende start en ging als vijfde de eerste bocht in. In de eerste ronde verloor hij een positie. Wel was Justin sneller dan de rijder voor hem, maar het duurde even voordat hij de vijfde plaats terug had veroverd. Vervolgens zette Justin de achtervolging in op de groep rijders voor hem. De Honda-coureur pushte flink, waardoor hij ook enkele keren over de track limits kwam. Helaas kreeg Justin hier een ‘long lap penalty’ voor. Dit betekent dat je gedurende de race een extra route moet nemen en daar verlies je natuurlijk veel tijd mee. Nadat Justin zijn straf had ingelost wist hij zich nog als zesde over de finish te komen. Al met al is het een goed weekend geweest met veel progressie en een goede samenwerking tussen coureur en team.

De laatste ronde van de European Talent Cup is van 7 t/m 10 november op het circuit van Valencia. Ernst Dubbink Eveno Racing is nog op zoek naar een vervanger voor deze laatste race van het seizoen.

Foto credit: Racesport.nl

Ernst Dubbink Eveno Racing niet met Beekmans naar ETC in Jerez

Ernst Dubbink Eveno Racing reist deze week niet met Kas Beekmans af naar Jerez. Beekmans heeft helaas niet voldoende budget om aan de tweede seizoenshelft van de European Talent Cup deel te nemen. Het team en de jonge coureur zijn in goed overleg uit elkaar gaan. Ernst Dubbink Eveno Racing is wel aanwezig in Jerez om daar Justin Fokkert technisch te ondersteunen.

Ernst Dubbink Eveno Racing begon dit seizoen met de talentvolle Kas Beekmans in de sterke European Talent Cup. De 15-jarige coureur wist gedurende het seizoen mooie stappen te maken, ondanks dat hij ook te maken kreeg met een sleutelbeenbreuk.

Na een lange zomerstop start komend weekend (26-29 september) het tweede deel van het Spaanse CEV kampioenschap, waar de European Talent Cup onderdeel van is, op het circuit van Jerez. Helaas is Kas Beekmans niet van de partij. De coureur uit Boxtel gaf onlangs bij het team aan dat hij helaas niet de financiële middelen heeft om deel te nemen aan het tweede deel van het seizoen in het Spaanse kampioenschap. Beide partijen zijn vervolgens in goed overleg uit elkaar gegaan.

Het was voor Ernst Dubbink Eveno Racing te kort dag om voor Jerez nog een vervanger te regelen. Wel gaat het team op zoek om voor de laatste twee evenementen in Albacete en Valencia een vervanger te regelen voor Beekmans. Ernst Dubbink Eveno Racing is wel in Jerez om het vervoer te verzorgen en ondersteuning te bieden aan Justin Fokkert uit Dalfsen. De 13-jarige coureur komt ook uit in de European Talent Cup.

Beekmans krijgt niet de kans om zijn progressie om te zetten in resultaten op Aragon

Ernst Dubbink Eveno Racing kwam afgelopen weekend met Kas Beekmans in actie op Motorland Aragon voor de vierde ronde van de European Talent Cup. Kas wist zich op het nippertje te kwalificeren voor de hoofdraces, nadat hij slechts vier weken geleden zijn sleutelbeen had gebroken. Helaas kwam de 15-jarige coureur in beide races niet aan de finish.

Het was lang spannend en onduidelijk of Kas Beekman kon deelnemen aan het European Talent Cup evenement op Motorland Aragon. Slechts vier weken geleden brak de 15-jarige coureur zijn sleutelbeen bij een crash in Catalunya. Een aantal dagen voordat het team naar Spanje vertrok testte Kas zijn fysieke gesteldheid op de TT Junior Track in Assen. Dit ging gelukkig goed en vanaf de eerste vrije training in Aragon bleek dat Kas weinig hinder ondervond van zijn blessure.

Kas had nog niet eerder op Motorland Aragon gereden, dus de eerste trainingsdag werd gebruikt om het circuit onder de knie te krijgen en te werken aan de afstelling van de Moto3 op dit circuit. Tijdens de tweede trainingsdag op vrijdag wist Kas zijn tempo verder op te schroeven. Zaterdag waren de kwalificaties en zoals het hele jaar wordt er getraind in twee groepen, waarvan de snelste negentien zich plaatsen voor de hoofdraces. Het lukte Kas niet om zijn gewenste rondetijd te rijden en hij kwam net 0,06 seconde tekort voor de negentiende plaats in zijn groep. Kas zat duidelijk in de snelste groep, want met zijn rondetijd was hij als vijftiende geëindigd in de andere groep. Kas kreeg alsnog een kans om zich te plaatsen voor de hoofdraces, omdat er uiteindelijk toch veertig rijders mochten starten.

In de natte warm-up moest de coureur uit Boxtel aan de organisatie aantonen dat hij binnen een bepaald percentage van de snelste rijder kon blijven. Dit lukte, waardoor de coureur van Ernst Dubbink Eveno Racing vanaf de achtendertigste plaats de twee hoofdraces mocht aanvangen. In de eerste race was Kas goed onderweg en vocht hij in een groep voor de achtentwintigste plaats. Echter verloor Kas in de voorlaatste ronde ineens de achterkant, waardoor hij ten val kwam. Dit probleem werd vermoedelijk veroorzaakt door een probleem met de radiator. In de tweede race zat het ook niet mee, want kreeg Kas problemen met schakelen waardoor hij vroegtijdig de race moest beëindigen. Justin Fokkert, die technisch wordt ondersteund door Ernst Dubbin Eveno Racing kwam als twaalfde in de Serie2 race van de European Talent Cup.

Kas Beekmans: ‘Ik had gelukkig weinig last van mijn blessure en ik ben blij dat ik in Aragon kon starten. Ik heb echt super veel geleerd en we hebben gedurende de trainingen veel progressie gemaakt. Natuurlijk was ik blij met het nieuws dat ik alsnog mocht starten in de hoofdraces. Het is erg jammer van het resultaat in de races, maar ik ben verder wel tevreden over hoe het weekend met het team is verlopen.’

Nu breekt de zomerstop aan voor Ernst Dubbink Eveno Racing, want de volgende ronde voor de European Talent Cup is pas in het laatste weekend van september op het circuit van Jerez in Spanje.

Fotografie: Henk & Damon Teerink

Beekmans breekt sleutelbeen bij crash in Catalunya

Kas Beekmans begon goed aan de derde ronde van de European Talent Cup op Catalunya, maar een crash in de vrije training van vrijdag bracht daar verandering in. Bij een fikse highsider brak de 15-jarige coureur zijn sleutelbeen, waardoor het raceweekend van Ernst Dubbink Eveno Racing vroegtijdig voorbij was.

Ernst Dubbink Eveno Racing ging vanuit Assen direct door naar Barcelona voor de derde ronde van de European Talent Cup. Het circuit van Catalunya was nieuw voor Kas Beekmans, maar hij had donderdag drie vrije trainingen om het circuit te leren kennen en ritme op te doen. De 15-jarige coureur vond al snel een goed tempo en wist zich in de tweede training verder te verbeteren. In de derde training had Kas wat moeite met de grip, maar ook deze sessie was erg leerzaam voor de rijder uit Boxtel.

Met een goed gevoel werd er begonnen aan de tweede dag en in zijn eerste stint van de eerste training zat Kas gelijk weer in het ritme. Na een bezoek aan de pitbox ging Kas weer naar buiten, maar toen ging het fout. Kas kwam ten val met een highsider en brak daarbij zijn sleutelbeen. Kas moet na zijn crash 24 uur ter observatie in het ziekenhuis blijven, maar hij maakt het naar omstandigheden goed. Helaas kwam er op deze manier voor Kas en Ernst Dubbink Eveno Racing een vroegtijdig einde aan het raceweekend.

Kas Beekmans: ‘Ik was erg tevreden over de eerste dag, zeker omdat het een nieuw circuit van mij is. Ik zat vrijdagmorgen ook gelijk weer in het ritme. In mijn tweede stint probeerde ik alleen tempo te rijden. Ik denk dat de banden nog iets te koud waren en dat ik iets te fel was met op het gas gaan. Erg balen natuurlijk van mijn sleutelbeenbreuk, maar dat hoort bij het racen. Ik voel mij verder oké en ga er alles aan doen om zo snel mogelijk weer terug te komen!’

Ernst Dubbink Eveno Racing wint met Beekmans in Alpe Adria Cup op Assen

Kas Beekmans heeft uitstekend gepresteerd tijdens een trainingsweekend in de Honda Talent Challenge van de Alpe Adria Cup op het TT Circuit Assen. De 15-jarige coureur van Ernst Dubbink Eveno Racing vertrok vanaf pole en werd in de eerste race tweede. De tweede race wist Kas na een spannend gevecht op zijn naam te schrijven.

Het Alpa Adria Cup evenement op het TT Circuit Assen was een perfecte mogelijkheid voor Ernst Dubbink Eveno Racing om zich voor Nederlands publiek te laten zien. Kas Beekmans reed in de Honda Talent Challenge, een competitie dat onder hetzelfde reglement rijdt als de European Talent Cup. Kas begon gelijk goed, want na de eerste vrije training stond hij bovenaan op de tijdlijst. Kas en het team werkten goed samen en dit resulteerde dan ook in progressie. Tijdens de twee vrije trainingen en kwalificatie wist Kas beide keren een seconde van tijd af te halen, waardoor de coureur van Ernst Dubbink Eveno Racing in iedere sessie van vrijdag als eerste eindigde.

Kas mocht dan ook vanaf pole position vertrekken in de wedstrijd. In de eerste race had de 15-jarige coureur een slechte start, maar kwam daarna snel naar voren. Samen met de Deense rijder Tino Hole wist Kas ruim weg te rijden bij de concurrentie. Kas deed het meeste kopwerk, maar in de laatste sector van de laatste ronde werd hij nog gepasseerd. Hierdoor eindigde de race van Kas met een tweede plaats. Justin Fokkert, die technisch ondersteund wordt door Ernst Dubbink Eveno Racing, finishte als vierde.

In de tweede race ontstond er een kopgroep van drie rijders, want ook de Duitser Luca Gottlicher kon aanhaken. Opnieuw waren er veel positiewisselingen. Kas reed aan de leiding in de laatste ronde, maar Hole kwam net als in de eerste race binnendoor in de Ramshoek. Kas kwam terug in de GT-bocht, maar werd vanuit de slipstream op de streep met 0.024 seconde geklopt. Na afloop kreeg de winnaar een penalty van drie seconden omdat die onder geel had ingehaald en daardoor werd Kas alsnog als winnaar uitgeroepen van de race. Justin eindigde weer als vierde.

Kas Beekmans: ‘De trainingen gingen erg goed. Ik wist mij steeds te verbeteren en ook werkte ik aan mijn rijlijnen. De eerste race was mooi, al was het natuurlijk jammer dat ik net tweede werd. In de voorlaatste bocht kwam hij onverwachts binnendoor en toen kwam ik even buiten de baan en kon daardoor geen actie meer inzetten. In de tweede race gaf ik alles na een goede start, maar ik kwam niet weg. Daarna ging ik in derde positie rijden, maar in slotfase probeerde ik het opnieuw om weg te komen. Het was heel spannend op het einde, maar het is erg mooi om het goede weekend af te sluiten met een overwinning! Op naar Catalunya!’ 

Het team vertrekt nu weer richting Spanje, waar vanaf donderdag getraind gaat worden op het circuit van Catalunya voor de derde ronde van de European Talent Cup. Zaterdag zijn de belangrijke kwalificaties, waarin Kas zich weer gaat proberen te plaatsen voor de hoofdrace die zondagmiddag om 13:00 uur van start gaat.