Nieuws

Finishparty, vrijdag 14 december

Het raceseizoen is inmiddels ten einde, en zoals elk jaar wordt er door Eveno racing een finishparty georganiseerd.
Hier blikken we samen nog een keer terug op afgelopen seizoen.
Tevens zullen we ook vooruit kijken en hopen deze avond alvast wat te kunnen vertellen over volgend jaar.

Op vrijdagavond 14 december is er weer de jaarlijkse finishparty, tijdens deze avond blikken wij gezamenlijk terug op afgelopen seizoen en zullen de coureurs die afgelopen jaar ondersteund werden door Eveno gevraagd worden naar hun bevindingen en ervaringen. Tevens zullen we ook vooruit kijken en we hopen deze avond alvast wat te kunnen vertellen over onze plannen voor 2019.
Daarnaast is er wederom een verloting en veiling welke geheel te goede komt voor jong racetalent.
Kom dus deze avond allemaal naar Gramsbergen en met z’n allen maken we er een gezellige avond van!

Waar en wanneer is de Finishparty:
Wanneer:            vrijdag 14 december
Waar:                 Café Bolte te Gramsbergen (tegenover NS station)
Aanvang:            20:30 uur

Goede seizoensafsluiter in Valencia

Tijdens het weekend van 23 t/m 25 november werd het laatste wedstrijdweekend van het FIM CEV Repsol Moto3 kampioenschap verreden.

Op vrijdag werden de trainingen afgwerkt, op zaterdag twee kwalificaties en op zondag een warming up en de wedstrijd.

Tijdens de trainingen regende het en was het koud. Hierdoor konden er geen goede rondetijden worden gezet, maar konden Ruben en Kas wel veel leren over het circuit, de motor en de afstelling.

De eerste kwalificatie was erg koud. De asfalttemperatuur was maar 5 °C en er waren nog natte plekken op de baan. Beide coureurs zijn wel naar buiten gegaan, maar net als veel anderen hadden zij ook moeite met het vinden van veel grip. Wel werd hier goed voorbereidend werk gedaan voor de tweede kwalificatie die later op de zaterdag zou plaats vinden.

Bij aanvang van de tweede kwalificatie was de baan volledig droog en het asfalt was al opgewarmd naar ongeveer 18 °C. Hierdoor kon het gas er flink op en reden zowel Kas als Ruben een goede kwalificatie.

Ruben wist met een groepje mee te rijden en te profiteren van de slipstream, wat resulteerde in een 23e plaats op de grid.

Kas wist op eigen kracht op de 27e plaats te komen door zijn kwalificatie goed op te bouwen en steeds een tandje bij te zetten.

De Warming up op zondagmorgen was wederom koud. De rondetijden bleven daardoor wat hoger. Ondanks dat zaten Ruben en Kas met een goed gevoel op de motor en hebben zij beide nog wat laatste kleine aanpassingen aan hun motor kunnen laten maken zodat ze met een vertrouwd gevoel aan de wedstrijd konden beginnen.

Ruben had een goede start en kwam gelijk goed mee. Hij pakte elke ronde een paar plekjes en kwam zo tot een 17e plaats. Helaas volgde er een rode vlag, waardoor er een herstart kwam over 5 ronden.

Na de herstart herhaalde Ruben het eerste deel van de wedstrijd. Nu kon hij in deze ronden zelfs naar de kop van het groepje komen en wist zelfs iets afstand op zijn achtervolgers te nemen waardoor hij veilig op de 17e plaats wist te finishen.

Kas had een iets minder goede start en verloor daardoor wat plaatsen. Na wat geduw en getrek in de eerste rondes wist hij zich echter goed concentreren en pakte de verloren plaatsen terug en zelf plaatsen te winnen. Ook helaas voor Kas kwam diezelfde rode vlag.

Na de herstart was zijn start niet optimaal. Ondertussen was de wind op komen zetten en dit maakte het er voor Kas niet makkelijker op. Toch wist hij zich terug te vechten naar de 36e plaats.

Kas Beekmans: “Ondanks dat ik vind dat ik de wedstrijd niet goed heb gereden, heb ik wel een goede ervaring op gedaan en ben ik Ernst en het team dankbaar voor deze kans. Ik heb door het weekend heen veel geleerd en krijg al veel meer vertrouwen in de Moto3 machine.

Het rijdt echt anders dan de Moriwaki, maar gelukkig went de motor snel.”

Ernst Dubbink: “We hebben een goede afsluiter gehad van dit seizoen. Ricardo Tormo is een prachtig circuit waar veel geleerd kan worden. Ruben en Kas hebben laten zien dat zij snel leren en het ook kunnen toepassen. Ook als het niet altijd makkelijk is weten ze allebei toch gemotiveerd te blijven.

Ruben reed een goede wedstrijd. Ondanks dat hij dan nét geen punten pakte zijn we wel blij met zijn resultaat. Hij heeft goed gereden.

Kas heeft duidelijk laten zien te willen vechten, ook al is het lastig. Hij laat zich niet uit het veld slaan. Kas heeft het heel goed gedaan en wij zijn blij dat hij de laatste twee wedstrijden voor ons team heeft gereden.”

Raceverslag Albacete

Afgelopen weekend werd de een na laatste wedstrijd verreden in het Spaanse CEV kampioenschap.
Naast onze vaste rijder Ruben, reed ook Kas Beekmans voor de eerste keer op onze Moto3 machine. Op donderdag en vrijdag werd er getraind, op zaterdag werden de kwalificaties verreden en op zondag was er één wedstrijd.

Ruben maakte vanaf de eerste training telkens progressie en leerde het circuit snel kennen. Tussen de trainingen door werden kleine afstellingen geprobeerd en aangepast zodat Ruben een steeds beter gevoel kreeg. Ruben reed twee goede kwalificaties en mocht daardoor vanaf de 25e plaats starten in een veld van 44 rijders.

De wedstrijd werd zondag onder natte omstandigheden gereden. Ruben startte goed en was fanatiek aan het rijden, toen plots de motor een mankement kreeg. Ruben kon hierdoor niet meekomen met de rest en moest in de vierde ronde zijn wedstrijd staken. Helaas kon Ruben dus niet opnieuw punten pakken zoals hem in de vorige wedstrijd wel was gelukt.

Kas zat dit weekend voor het eerst op een Moto3 machine. Echter heeft hij zeker veel race ervaring. Vorig jaar werd hij nog kampioen in de Molenaar NSF 100 cup. In deze cup wordt op kleine technische circuits geracet met 100cc Honda motoren. Dit seizoen kwam Kas niet uit in een kampioenschap, maar heeft wel veel getraind op de grote circuits met een Moriwaki 250cc. In deze Moriwaki frames is een 250cc Honda enduromotor gemonteerd. Deze hebben minder vermogen dan de 250cc Honda Moto3 machines waarmee Ernst Dubbink Eveno Racing rijdt. Ook is het frame heel anders opgebouwd, waardoor de racelijnen heel anders zijn.

Kas moest dus erg wennen aan de nieuwe rijstijl die nodig is voor de Honda Moto3 machine.

Ondanks dat zag het er vanaf de eerste vliegende ronde goed uit en begon Kas progressie te boeken. Ronde na ronde werden de tijden beter en begon Kas de motor te leren kennen.

Het doel voor dit weekend was om op z’n minst te kwalificeren voor de wedstrijd. Dit is te behalen door bij de snelste 40 rijders te horen en binnen 10% van de snelste rijder te rijden.

Cas reed met een 1,39.765 naar een 36e tijd en lag 2.721 seconde achter de polezitter. Dat houdt in dat hij binnen de 10% regel zit en dus mag starten in de wedstrijd.

Op zondag kon Kas vanaf de 36e plaats beginnen aan de natte wedstrijd. Kas wist posities te winnen en een goede race te rijden. Uiteindelijk wist Kas als 28e te finishen.

Ernst Dubbink: “We verlaten Albacete met een dubbel gevoel. Het is zonde dat Ruben geen punten kon pakken in Albacete. Het is jammer dat de motor er mee op hield, we hadden graag gezien wat hij deze race had kunnen doen. We zijn trots op Ruben, hij heeft in de trainingen en kwalificaties laten zien hier sterk te kunnen zijn. Ook op Kas zijn we trots. Hij had nog nooit op een Moto3 gezeten en door de regen race werd hij gelijk voor de leeuwen gegooid. Dat je dan in een zwaar kampioenschap als het Spaanse CEV ook nog acht posities kunt pakken in je eerste wedstrijd, laat je zien dat er veel meer in zit.”

De laatste race van dit seizoen wordt verreden op het circuit van Valencia op 25 november. Ruben en Kas zullen dan beide weer aan de start verschijnen.

Ruben pakt eerste punten in Jerez

Onder zonnige omstandigheden werd er in Jerez de la Frontera de nodige progressie geboekt met als hoogte punt een 13e plaats voor Ruben in de eerste race op zondag.

Direct na afloop van de vorige race te Aragon was de bus met de motor en de nodige materialen naar Nederland afgereisd. Om zo in de zomerstop de motor te reviseren en gereed te maken voor de laatste 3 race weekenden van het seizoen. (Jerez, Albacete en de finale te Valencia)
Zo reisde het team vorige week met 2 gereviseerde motoren weer af richting het Spaanse Jerez de la Frontera. Eenmaal aangekomen werd op de woensdagavond de pitbox opgebouwd en ingericht.
Ook Ruben had in de zomerstop niet stilgezeten en had hard getraind en was tevens wezen trainen op het circuit van Jerez.
Zo stonden we donderdagochtend goed voorbereid klaar voor de eerste vrije training.
Echter begonnen we niet zoals verwacht en hadden we ondanks een thuis goed lopende motor direct tijdens de eerste training te kampen met een elektronisch probleem. Naar het uitwisselen van diverse delen werd het euvel gevonden en stonden we gelukkig wel optijd klaar voor de tweede vrije training. Ruben liet direct zijn gretigheid zien en noteerde vrij snel nette rondetijden. Ook in de derde en laatste vrije training zette Ruben de progressie door.
Op de vrijdag stonden er wederom 2 vrije trainingen van ieders 40min op het programma. Er werden een aantal positieve aanpassingen aan de vering gedaan. Ruben werd sneller maar wist vooral constanter te rijden. We gingen met een goede basis richting de kwalificaties.

Deze werden op de zaterdag verreden, de eerste werd in de ochtend verreden en de tweede stond gepland voor de middag. Gezien de hoge buiten en asfalt temperatuur was het belangrijk om direct in de ochtend een goede rondetijd te noteren. Met een 1.52,1 stonden we op een 25ste startplaats, 1,6sec van de pole. Tijdens de tweede kwalificatie was het kwik ruim boven de 30°C gestegen. Ondanks de mindere omstandigheden wist Ruben zijn tijd bijna te evenaren met een 1.52,2 wat tijdens de tweede kwalificatie goed was voor 1,3sec tot de pole. Ondanks dat zakte hij wel een plaats terug in het totaal tot een 26ste startplaats.

Zondag tijdens de warming up gaf Ruben flink gas en wist hij onder koelere omstandigheden zijn pr nog aan te scherpen tot een 1.51,6 (1sec van de pole) hij was klaar voor de twee races van die dag!
Tijdens de eerste race was Ruben zijn start niet perfect tijdens zijn eerste doorkomst noteerde hij een 27ste plaats vandaar uit wist hij zich ronde op ronde naar voren te knokken tot dat hij in een groep vechtende om de 13e plaats uitkwam. Met twee mooie inhaalmanoeuvres in de laatste ronde wist hij de rest in de groep te snel af te zijn en met een 13e plaats zijn eerst punten binnen te slepen!
De mooie prestatie werd even gevierd maar erg lang was hier geen tijd voor. De focus werd namelijk gelegd op de tweede race die om 15:00uur werd verreden.
Tijdens de tweede race kenden Ruben een beter start echter kwam hij door de vele duels minder ver snel naar voren. Er ontstond een grote groep van +-8 coureurs waarvan Ruben uiteindelijk als 3e over de streep kwam een 17e plaats noteren.
Een mooi weekend met twee nette races, en de eerste punten in het ETC Moto3 kampioenschap!
We maken ons nu klaar voor de volgende wedstrijd die volgend weekend (14 oktober) op het circuit van Albacete word verreden.

Voor deze wedstrijd is er achter de schermen de nodige arbeid verzet door het team.
We zullen de laatste twee wedstrijden in Albacete en Valencia namelijk met een extra rijder aan de start staan. Zo zal naast Ruben ook Kas Beekmans aan de start verschijnen.

Kas is 14 jaar en is afkomstig uit het Brabantse Boxtel. In 2017 werd hij kampioen in de Molenaar NSF 100 cup. En sinds het huidige seizoen maakt hij deel uit van de Dutch Racing Academy en heeft hij de afgelopen maanden veel testkilometers op een Moriwaki M250H machine gemaakt.
Om goed voorbereidt te zijn op een eventuele vaste deelname aan de European Talent Cup in 2019 is er besloten om tijdens de twee laatste wedstrijden van het seizoen vooral ervaring op te doen.
Het zal voor Kas dus een grote leerschool worden.

Kas Beekmans: “Ik ga eerst paar dagen trainen en zaterdags proberen te kwalificeren voor de wedstrijd. Ik ben erg blij met deze kans. Ernst Dubbink Eveno Racing heeft er alles aan gedaan om voor mij een motor te prepareren. Samen met het team en mijn trainer Robert Schotman ga ik er een mooi weekend van maken.”

Leerzaam weekend op Aragon

Afgelopen weekend werden er onder tropische temperaturen op het Spaanse circuit van Aragon twee wedstrijden verreden, meetellende voor het ETC kampioenschap. Met temperaturen boven de 35 graden waren het zware wedstrijden voor zowel coureur als machine.

 

Op de donderdag stonden er drie vrije trainingen op het programma van elk 40 min, voor Ruben was het een geheel nieuw circuit. De ideale lijn, rem- en referentiepunten moesten dus nog opgezocht worden. Dit verliep goed, hij maakte elke training stapjes voorwaarts. ‘s Middags tijdens de laatste training was het inmiddels al behoorlijk warm geworden en kreeg Ruben last van kloppende hoofdpijn. Na de laatste training kon hij de verkoeling opzoeken, werden de plus- en minpunten besproken en maakten we ons op voor de vrijdag.

Tijdens de vrijdag stonden er twee vrije trainingen op het programma wederom van 40min per stuk.
In samenwerking met de rijders coach en de evaluatie van de vorige trainingen werd er vooral gewerkt aan de ideale lijn en de rijdershouding bij het insturen van de bochten.

Op de zaterdag beloofde het wederom een warme dag te worden met 1 kwalificatie in de morgen en de andere in de middag. Door de warmte was het gunstiger om sochtends direct een goede tijd te noteren. Echter zat het in de ochtend niet helemaal mee, naar +- 8 ronden kregen we te kampen met mechanische problemen. Ruben reed de motor de pitbox in waarna er flink gesleuteld werd door het team. Voor de 2e kwalificatie stond de motor weer optijd klaar. Ondanks dat het kwik inmidels boven de 34 graden was gestegen wist Ruben zijn eigen tijd aan te scherpen en zo een 42e startplaats te noteren.

Zondag, tijdens de warm up in de morgen was het nog lekker koel, Ruben zat er goed op en was klaar voor de races. Tijdens de eerste race kende Ruben een sterke openingsfase. Hij wist zijn persoonlijk record direct in de 2e ronde met 7 tiende te verbeteren naar een 2.06,4 en haalde verschillende coureurs in. De opvolgende rondes reed hij in een groepje en was het vechten voor zijn plaats. Totdat hij in ronde 8 uit het zadel geworpen werd, hij belande wonder boven wonder weer op de motor en knalde met zijn helm door de kuipruit. Gelukkig wist hij de motor wel op terug op de baan te krijgen echter verloor hij in deze ronde ruim 17sec waardoor hij de aansluiting met de groep verloor. Uiteindelijk kwam hij als 36ste over de finish.

Tijdens de tweede race begon Ruben wederom sterk in de openingsfase van de race. Ook deze keer wist hij een paar plaatsen winst te behalen. Waarna hij in een groepje kwam te rijden, gedurende de race viel de groep uit elkaar en moest Ruben aan de staart meters toegeven en vechten voor zijn plaats. De race werd met nog 3 ronden te gaan door een crash van een andere coureur met rood afgegvlagd. Ondanks dat zette Ruben wel een beter klassering neer en kwam als 26ste over de finish.

Ernst Dubbink: “We hadden gehoopt dat er wat meer in zou zitten maar achteraf mogen we wel terug kijken op een leerzaam weekend in een zeer sterk deelnemersveld!”

 

Het team rijd nu huiswaarts om voor de volgende ETC race in Jerez de motoren te reviseren en weer goed geprepareerd aan de start te verschijnen.

Voorbeschouwing Catalonië

Vanaf donderdag wordt het derde raceweekend van ons team verreden. Het FIM CEV Repsol kampioenschap verrijdt op het circuit van Catalonië bij Barcelona zijn derde wedstrijdweekend. Ruben komt uit in de European Talent Cup (ETC).

 

Op donderdag en vrijdag worden er in totaal 5 trainingen verreden. op donderdag zijn er drie vrije trainingen. De eerste sessie begint om 10.40 uur, de tweede om 14.00 en de laatste sessie om 17.20. De weersvoorspelling zegt dat het donderdag 22 °C zal zijn met een regenkans van 80%.

 

Vrijdags wordt het droger. Dan zijn er twee vrije trainingen, de eerste wordt ’s morgens verreden om 10.35, terwijl de tweede ’s middags om 15.30 start. Op vrijdag wordt er 23 °C voorspeld met een wederom een regenkans van 10 %.

 

Zaterdag is er een regenkans van 20%. Het is dan ook bewolkt en zal het rond de 24 °C worden. Om 10.35 starten wij dan Rubens motor voor de eerste kwalificatie. ’s Middags om 14.40 begint de tweede kwalificatie.

 

Zondagochtend volgt dan een warming up om 9.40. Met de wedstrijd om 13.00  Het weersbericht voor zondag voorspelt weer wat  regen met een kans van 50. Het kwik zal ongeveer stijgen tot 24°C. Het is dus zeker dat wij de regenbanden mee moeten nemen.

 

We gaan naar Catalonië  om vooral veel ervaring op te doen. Het lijkt een regenachtig weekend te worden en denk daarom dat Ruben hier veel kan leren. Wij zien vooral graag dat Ruben progressie maakt. Als hij daarbij punten mee naar huis kan nemen is dat voor ons een kers op de taart.” Aldus Ernst Dubbink, teammanager.

Foto: © Racesport.nl