Beekmans krijgt niet de kans om zijn progressie om te zetten in resultaten op Aragon

Ernst Dubbink Eveno Racing kwam afgelopen weekend met Kas Beekmans in actie op Motorland Aragon voor de vierde ronde van de European Talent Cup. Kas wist zich op het nippertje te kwalificeren voor de hoofdraces, nadat hij slechts vier weken geleden zijn sleutelbeen had gebroken. Helaas kwam de 15-jarige coureur in beide races niet aan de finish.

Het was lang spannend en onduidelijk of Kas Beekman kon deelnemen aan het European Talent Cup evenement op Motorland Aragon. Slechts vier weken geleden brak de 15-jarige coureur zijn sleutelbeen bij een crash in Catalunya. Een aantal dagen voordat het team naar Spanje vertrok testte Kas zijn fysieke gesteldheid op de TT Junior Track in Assen. Dit ging gelukkig goed en vanaf de eerste vrije training in Aragon bleek dat Kas weinig hinder ondervond van zijn blessure.

Kas had nog niet eerder op Motorland Aragon gereden, dus de eerste trainingsdag werd gebruikt om het circuit onder de knie te krijgen en te werken aan de afstelling van de Moto3 op dit circuit. Tijdens de tweede trainingsdag op vrijdag wist Kas zijn tempo verder op te schroeven. Zaterdag waren de kwalificaties en zoals het hele jaar wordt er getraind in twee groepen, waarvan de snelste negentien zich plaatsen voor de hoofdraces. Het lukte Kas niet om zijn gewenste rondetijd te rijden en hij kwam net 0,06 seconde tekort voor de negentiende plaats in zijn groep. Kas zat duidelijk in de snelste groep, want met zijn rondetijd was hij als vijftiende geëindigd in de andere groep. Kas kreeg alsnog een kans om zich te plaatsen voor de hoofdraces, omdat er uiteindelijk toch veertig rijders mochten starten.

In de natte warm-up moest de coureur uit Boxtel aan de organisatie aantonen dat hij binnen een bepaald percentage van de snelste rijder kon blijven. Dit lukte, waardoor de coureur van Ernst Dubbink Eveno Racing vanaf de achtendertigste plaats de twee hoofdraces mocht aanvangen. In de eerste race was Kas goed onderweg en vocht hij in een groep voor de achtentwintigste plaats. Echter verloor Kas in de voorlaatste ronde ineens de achterkant, waardoor hij ten val kwam. Dit probleem werd vermoedelijk veroorzaakt door een probleem met de radiator. In de tweede race zat het ook niet mee, want kreeg Kas problemen met schakelen waardoor hij vroegtijdig de race moest beëindigen. Justin Fokkert, die technisch wordt ondersteund door Ernst Dubbin Eveno Racing kwam als twaalfde in de Serie2 race van de European Talent Cup.

Kas Beekmans: ‘Ik had gelukkig weinig last van mijn blessure en ik ben blij dat ik in Aragon kon starten. Ik heb echt super veel geleerd en we hebben gedurende de trainingen veel progressie gemaakt. Natuurlijk was ik blij met het nieuws dat ik alsnog mocht starten in de hoofdraces. Het is erg jammer van het resultaat in de races, maar ik ben verder wel tevreden over hoe het weekend met het team is verlopen.’

Nu breekt de zomerstop aan voor Ernst Dubbink Eveno Racing, want de volgende ronde voor de European Talent Cup is pas in het laatste weekend van september op het circuit van Jerez in Spanje.

Fotografie: Henk & Damon Teerink